Lagändring ska möjliggöra screening för dödlig sjukdom hos nyfödda

En ändring i biobankslagen ska göra det möjligt för screening för en dödlig sjukdom kallad SCID. Sjukdomen som är medfödd drabbar cirka tre barn per år.
– SCID är en mycket allvarlig sjukdom där symtomen inte är så tydliga utan visar sig successivt. Därför är det viktigt att nyfödda barn testas så att behandling kan sättas in i tid, säger socialminister Lena Hallengren.
Ett PKU-prov tas på alla nyfödda i Sverige för att diagnostisera ett antal medfödda sjukdomar som är allvarliga och där en tidig diagnos är viktig för prognosen. Prover och uppgifter om prover hanteras med samtycke. Enligt nuvarande biobankslag får screening av PKU-prov enbart utföras för att hitta ämnesomsättningssjukdomar.
Ta del av pressmeddelandet på regeringen.se

Publicerat av

Liz

Until those day, was my kiss of death been stronger than those of the devil. I like to ride through hellfire with him ,when I come out victorious afterwards. I'm strong and proud rheumatoid arthritis warrior Följ mig, tack! Liz - Fotoblogg Spelblogg

4 reaktioner till “Lagändring ska möjliggöra screening för dödlig sjukdom hos nyfödda”

  1. Med rekommendationen publiceras lag- och förordningsändringar samt föreskrifter som träder i kraft 1 juli.

    Alla nyfödda barn erbjuds screening för 24 medfödda behandlingsbara sjukdomar (PKU-provet). Socialstyrelsen har gjort en översyn av den pågående screeningen, samt beslutat att lägga till sjukdomen SCID (svår kombinerad immunbrist), en sjukdom som är botbar om den upptäcks.

    #SCID

  2. Finland/Palko

    Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palko hyväksyi 25.9.2020 suosituksen, joka koskee vaikean sekamuotoisen immuunivajeen (SCID) seulontaa vastasyntyneiltä otetusta veritäplänäytteestä. Palko katsoo, SCID-tauti voidaan lisätä seulottaviin tauteihin, kunhan seulontaprosessin laadun ongelmat on valtakunnallisesti korjattu ja BCG-rokotuksen siirto ei heikennä rokotuskattavuutta.

Kommentarer inaktiverade.